Assalamualaikum...

Assalamualaikum...

Sebelum Intan Tidur.... Intan selalu nak ingatkan diri Intan dan semua orang sekeliling Intan....

Ini adalah koleksi Tazkirah.... Semoga BILA INTAN TERUS TIDUR... Blog ini menjadi Tanda Kasih Sayang Intan pada semua orang yang Intan sayang...

Semua Tazkirah ini Intan kumpul sejak dari mula-mula Intan ada Facebook dan baca dari Blog-blog yang terdapat dalam internet. Semoga kita berkongsi bersama segala kebaikan dan ilmu ini....

Terima Kasih buat Suami Tersayang dan Anakanda yang Dikasihi serta Meow-meow yang tak jemu menemani mamamu ini….. ;)

Tuesday, 26 February 2013

KELEBIHAN SURAH YUSUF AYAT 4


Kelebihan Surah Yusuf Ayat 4


Kali ni saya nak berkongsi kelebihan surah Yusuf ayat 4, ianya bagus diamalkan jika kita sentiasa perlu berjumpa orang atas urusan kerja.


“Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy Syamsa Wai Qamara Ra aituhum Lii Sajidin
Bermaksud:
Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,“Wahai Ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku…”

Khasiat ayat ini :
1 - Manis dipandang orang.
2 - Wajah menjadi berseri-seri.
3 - Sentiasa disayangi oleh sesiapa sahaja.


Kemudian sambung Surah Thaahaa Ayat 39


“Wa-alqayka ‘alayka mahabbatan minnii walitushna’a'laa ‘ainii”
Bermaksud:
“Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanku.”(Qs.thaahaa:39)
Caranya:
Setiap kali bertemu atau bersua dengan kekasih/isteri/suami, bacalah kedua ayat ini. Untuk dapatkan kesan yang baik,
hendaklah diamalkan selalu membaca dihadapannya. Tidak perlu membaca dengan kuat, memadailah dengan hanya membaca di dalam hati. Selain itu agar dikasihi masyarakat, bacalah kedua-dua ayat ini setiap kali lepas solat sebanyak 3 kali.

Cara mengamalkannya : 
  1. Baca Kedua-dua potongan surah yusof ayat 4 dan surah taaha ayat 39.
  2. Baca 3 kali kemudian sapu pada muka anda. 
  3. Amalan ini juga sesuai bagi mereka yang sukar dapat jodoh. 
  4. Jangan membaca tanpa memisahkan ayat tersebut. Surah Yusuf, ayat 4 dibaca sehingga selesai, kemudian berhenti sebentar dan teruskan membaca keratan surah Taha, ayat 39. Jangan disambungkan terus dengan bacaan surah Yusuf. Paling mudah sebelum baca ayat, mulakan dengan bacaan ta'awwuz (A'uzubillahi Minash Shyaitan nir Rajeem) terlebih dahulu.


Pssst.....
*Penting!Anda dilarang sama sekali menggunakan ayat ini dengan tujuan yang tidak baik.

23 comments:

  1. ​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.
    Saya x paham la..baca surah yusuf 3 kali pastu stop..kemudian baca ayat taha 3 kali.mcm tu ke.

    ReplyDelete
  2. Tolong jelaskan yg sejelasnya. Baca surah yusuf 3× selepas itu sambung surah taha 3× atau baca surah yusuf berhenti sambung surah taha 3×

    ReplyDelete
  3. bacaan ayat dlm tulisan rumi tu mcm tak betul je... anyway.. good info

    ReplyDelete
  4. Bca ayt surah yusof brhnti skjp kmudian smbung ayt surah taha sbnyk 3x...ayt rumi nye kurang tepat...wa'al qaitu alaika mahabbatan minni....maaf jg kalo ejaan rumi sy pn krg tpt...pape pn t.ksih ats prkongsian

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul ruminya sya pn comfuse

      Delete
  5. surah yusof tu kaukabauw atau kaukaban? tlg betulkn kalau saya silap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaukabauw... sebab mmg hukum tajwid akan wt bcaan bunyik mcm tue...

      Delete
  6. Mcm ni ke.. bc surah yusuf 3x. Berhenti skjp. Bc surah taha 3x..

    ReplyDelete
  7. .YUSUF SEKALI JE,...BC SURAH TAAHA SAHAJA 3X.. MCM TU LAAA...

    ReplyDelete
  8. Bagus amalkan surah yusuf ayat 4 nie. Banyak khasiat, kena istiqamah la, selalu baca baru mujarab.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. saya ade dgr cara pengamalan surah yusuf ayat 4 nie dr ceramah ustaz abdullah khairi.. ada tertibnya.. kalau nk baca lembutkan hati suami.. baca waktu suami tgh tidur... sampai ayat sajidin.. ulang sajidin 3 kali.. (sajidin.. sajidin.. sajidin..).. niatkan utk lembutkan aty suami... buat selama 10 malam berturut2.. kalau xberkesan.. ulang lg 10 malam... tapi jangan ulang bayak kali smpy beratus kali sebab maybe ada kesan sampingan iaitu si suami terlampau tunduk pada si isteri dan hal ini boleh bawak mudarat dalam kehidupan rumah tgga....

      Delete
  10. kau ka baw, sbb dengung

    ReplyDelete
  11. assalamlkm...dalam satu blog lain saya baca selepas baca surah yusuf baca surah yasin ayat 36 jika tak silap...boleh ke baca sekali surah yusuf beserta surah yasin dan surah ini?.

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..saya nk tanya..saya tak berapa pandai baca jawi..jika saya baca dalam bahasa melayu boleh ke??mohon penjelasan..

    ReplyDelete
  13. Kalau bace kt sebelah boleh x? Jrg nk berdepan dgn suami...

    ReplyDelete
  14. Assalammu alaikum
    mantab banget artikelnya
    smoga mendapatkan pahala dari alloh swt
    salam satu jiwa

    ReplyDelete
  15. Ass, mohon ijin untuk mengamalkan, makasih.

    ReplyDelete
  16. ass . klo posisinya tidak harus dihadapanya misalkan klo disampinya atau di dekatnya bisa juga kn , trus klo bacanya tidak melihat dia bisa juga kan , dan klo untuk org yang kita suka untuk jadi kekasih bisa juga kan ?

    ReplyDelete
  17. Sy berjauhan dgn suami..hanya hujung minggu...masih boleh amalkan...btl x? Minta pandangan...

    ReplyDelete
  18. ini blog malaysia ?
    Salam kenal dr penduduk indonesia
    i like it..

    ReplyDelete